Wednesday, February 11, 2009

YUN NAM HAIR CARE

hai tawan tawan...

okeh, ni ari ada satu amoi koling2 aku. sblm aku bercerita pasal amoi nih, mai kita flash back ke zaman 2008 dulu - sbb di sini le sumer nyer bermule..

dulu, rasanya dlm bulan 1 @ 2 tahun 2008 - kira setahun yg lalu, aku + sahrul + roy - hah, ni member2 aku okeh.. dorang folow aku ker perangin mall, komtar. memula kitorang nak g beli kasut - kalo x silap aku ler - pahtu mcm mana skali boleh le pulak tersesat masuk ke Yun Nam Hair Care.. isk.. waktu tu, rambut aku botak, saje je, baru lepas sem break...

pahtu, aku pun trus le g ke kaunter dia, bayangkan le kan, kat kaunter tuh, ada 7-8 org amoi2 cun yg memperagakan pelbagai jenis fesyen rambut - kalah amoi2 kat kl aku ckp ler. ada yg lurus, ada yg curly, ada yg pacak2... ni nak rawat rambut aku ker nak buat fesyen nih.. apa da..

oh maaf, aku bukan nak rawat pun, sbnrnya, kedatangan aku nih pun bersebab, ye la, bukan ke Yun Nam buat promotion free consultation dan dpt sekali rawatn percuma dan kit rambut berisi 3 botol ubat - apa ko nak.. bnyk tuh..




ini ler dia 3 botol yg aku ckp tuh.. dari kiri sekali tu namanya Herbalogy ginseng Shampoo, sebelahnya lak Jasmine Herbal Conditioner 2, dan yg paling kanan ialah Hair Nutritional Lotion.

selepas setahun aku dpt kit nih, baru 2 kali aje aku try - sebaby nye adalah kerna bau ubat nih adalah sgt BUSUK dan aku x suka nak try nya lg..

jadi di pendekkan cerita, akhirnya, amoi yg bg konsultasi tuh pun suh aku pilih pakej mana yg aku nak.. makaih, punya la satu pun aku tak dpt bayar.. mahal woo.. ok la, satu kali treatment dia kira 200-300 hengget.. bapak la aku nak bayar.. pahtu lak, bukan sekali aje kita kita buat treatment, kalo ikutnya, mau sampai 10 kali.. haha.. jd kira la berapa riban aku nak kuar duit.. ptptn utk satu sem tuh.. mati aku nak makan ape nanti..

jd selepas amoi tuh check rambut aku, dia pun suggest pd aku amek pakej bayar ansuran - ok la. aku melayan le apa dia ckp. time tuh aku sorang aje dgn dia, skali dia mcm paksa aku buat keputusan amek pekej yg mana. aku mcm serba salah la nak buat keputusan. skali, aku suh sahrul member aku masuk dlm bilik - dan kitorang siap sms lg suh dia berlakon jd abg ipar aku.. kira dia kawen ngan kakak aku le.. haha.. mmng kelakar la jdnya.. wei, ini cerita betul le, aku x tipu.. heh

sharul nih pandai gak bercakap, jd amoi tuh pun mcm ikut ajer ckp nya - kitorang kata nnti kitorang dtg balik sbb nak bincang dulu mcm mana. muka amoi tuh masam sbb nya aku x amek pun satu pakej yg dia bg. pulak tuh, bila aku nak kuar, dia suh aku bayar rm1000 dulu utk buat treatment. kira mcm deposit la. aku ckp, amoi ah, nnti la I dtg semula, then kita discuss le. tp dia suh gak aku bayar rm1000 tuh. ok, aku tanya, kalo aku bayar, pahtu nnti aku dtg semula, mana tau aku x jd nak buat treatment, apa jd dgn duwet rm1000 tuh, skali dia kata kami org akan bayar balik - tp melalui treatment. OHHH!!! pandainya ko nak amek duwet aku. haram nye amoi..

sebbek aku tetiba jd bijok lak time tuh. jd duwet aku selamat. ok la, aku nak gerak balik dah ni. tp amoi tuh suh tunggu, sbb nya, aku masih belum buat treatment yg percuma tuh. aku cuak, mana tau dia dah arrange 1 treatment spesel mau tarauk racun atas kepala aku.. haha.. curious nih.. skali lps berbincang, dia kata, mmng ikut promotion, customer akan dpt 1 free treatment, jd aku pun headed le kat belakang ofis dia, rupanya ada satu salon rambut - aiyo, mcm x percaya lak. mcm kamu pi satu dunia lain.. ok la, aku pun nebes gak nih nak try buat treatment.. lama gak aku tunggu mcm org bodo.. skali dtg la amoi yg bg consultation td dgn mangkuk berisi herba tuh.. ada la dia rub 2-3 kali atas kepala aku dgn syampu. then, buat rehat jap, pi basuh, next, apa lg dia taruk herba, pahtu stim... oh, best jugak..

lps tuh dlm 40-50 menet gak le aku melepak, bila dah settle, aku pun blah ler, gi kaunter amek kit 3 botol tuh dan sain apa yg patut. blah la aku dari tempat tuh, menyampah tgk muka amoi yg dah tak stim lg tuh.. awal2 je manis, skali bila aku dah x nak bayar, muka masam la pulak.. apa daa..

aku, sahrul, dan roy gi makan lps tuh... sian dorang kene tunggu lama.. korang mmng baik hati - mekaseh. dan kami maseh berkawan baik sehingga ke hari ini.. heh

panjang cerita nih... sbenarnya baru aje bermula - baca lagi..

setahun selepas tuh, kira nya ptg tadi dlm jam 5 kot, ada la sorang amoi nih koling2 aku.. nama nya Joyie (mungkin salah eja, tp bunyi masih ada) - org Yun Nam. dia tanya aku mcm mana dgn rambut aku... huh - aku mcm terkejut lak, tetiba org call tanya rambut aku.

skali aku dah bajet dia org Yun Nam. mmng btol ler..

pendekkan cerita, dia suh aku dtg buat treatment - ini antara perbualan aku dgn Miss Joyie..

trutttt.. truttt....

amoi Joyie : alo hah, this is Joyie
aku : hi
amoi Joyie : saiful there?
aku : ya,
amoi Joyie : ok, we r koling from Yun Nam Hair Care..
aku : oh, okok
amoi Joyie : hey, hows ur hair progress?
aku : huh.. (dlm hati dub dab dub dab)... oh, my hair hah? ok la.. y?
amoi Joyie : ok, we noticed le u dont come anymore to get ur further treatment. y ler?
aku : oh, (fikir mcm mana nak jwb nih)... ok, like this la, i cant afford ler.. too xpensive mah.. almost rm6000.. aiyo.. i mana ada duit ler.. apart from that u know wat, i dont like the woman that consulted me last time.. aiyo, she almost got my temperature on her..tried really hard pushed me to buy ur package.. dun like mah..
amoi Joyie : saiful, u dont worry, we hd lots of packages available for u.. not so xpensive liao..
aku : ye ker? i tot it would cost me a lot la.. i dont hv enuf money.. i know mah u olredi hd variety range of price, but the cheaper 1 still i consider as the xpensive one.. hey, i need to pay rm1000 okay..
amoi Joyie : erhmm... ok la, so when u nak dtg sini? let me do the another treament for u.. later we decide how it will turn up to what..
aku : ok, this week huh, i bz la.. next week mayb.. i try ler..
amoi Joyie : wat day 1 to come? n let me know, then i can arrange a new appointment with u..
aku : dun know ler.. like this niao, i'll contact u later k.. then i'll tell u when..
amoi Joyie : ok la.. so dun forget k..
aku : ok amoi.. heh

conversation nih dibuat atas dasar dua2 pihak mmng failed MUET mahupon IELTs.. jd jgn ada yg komen apa2 yok.. enjoy ajer.. hahahahaa


kesimpulannya - huh.. ko hengat aku nak dtg lg... jgn harap.. kalo ko koling aku, aku x mau jawab le.. heh.. kejam nih..

apoi

10 comments:

  1. "rambut yang linci adalah sangat penting", "mesti u x mau jumpe u punye client dengan rambut yang x linci".....hakhakhak..siyesly lawokks!!

    ReplyDelete
  2. hehe.. ye, lupa lak adengan ''linci'' tuh.. rambut amoi tuh ajer yg linci, tp kulit muka, mcm ape ler... muahaha

    ReplyDelete
  3. bkesan ker product Yun Nam busuk yg u try 2 kali tu??? ada effect x??? ;P

    ReplyDelete
  4. i pakai 2 kali aje.. rasanya kalo habis botol tuh baru nampak kesan.. tp masyaAllah.. busuk gler..

    ReplyDelete
  5. Bini aku dah buat treatment kat yunnam ni. Rawatan utk bini 10x dan aku 5x kesemuanya rm3800. Selepas 5 bulan ada perubahan tapi yg tak tahan tu selepas rawatan kali ke7 mereka buat desakan buat extansion thretment. Tiap2 kali pergi mereka desak supaya sambung.Lepas 10x threatmet rasa lega tak payah jumpa amoi tu lagi. Aku rasa takyahlah buat kat yunnam. Rasanya banyak lagi tempat yang buat threatment rambut ni dan harganya lebih murah.
    Nak tengok gambor:http://img31.imageshack.us/img31/6849/sebelumselepasyunnam2.jpg

    ReplyDelete
  6. ahaks....aku bru je pergiyun nam...mmg try yg free trial ni...kesan dia mmg best...coz aku dah start botak n slalu gatal kepala coz pakai tudung...rmbunt mmg hari2 shampoo ttp berminyak..tp first time aku p wat treatment 3 ari aku xpyh shmpoo..coz xminyak lgsung..niat ati mmg tringin laa nak amik pakej..tp mahal nak mampus..so abaikan aje laaa

    ReplyDelete
  7. yun nam memang pembohong orang hidup2.. nasihat saya berhati-hati lah.. kalo agak ada duit lebih saja2 nak cuba rawatan kat yun nam nie, sediakan lah lebih dari 10ribu. itu pun belum tentu rambut boleh tumbuh.. kebanyakkan iklan yang ditayangkan di televisyen tu semuanya pelanggan2 yun nam yang dipergunakan sahaja. Yang nyata rambut mereka juga tidak sehebat seperti yang dikatakan melalui skrip.(dapat hadiah treatment dalam 4k sekiranya dipilih masuk televisyen) Pengalaman saya sendiri saya ceritakan ini!!! Kalo nak sedekah duit tu kat tokay cina tu, dipersilakan. Anda takkan dapat apa2 perubahan.

    ReplyDelete
  8. Betul sangatbtu ahmad..sayabpun tertipu sangat pegi yunnam ni bayar beribu tp xde hasil pe2..dia org pandai buat ayat biar kita bayar mahal ..rambut i tetap gugur cam biasa jugak

    ReplyDelete
  9. haha.. lawak.. tp info yg bagus.. nextweek aku ade oppoinment dgn yunnam. setelah aku bace blog ni aku xjd nak g.. hangus duit aku kene kebas dgn amoi tu.. dah la aku ni lemah iman..

    ReplyDelete
  10. semlm sy ade wat treatment kt yun nam..free trial rm10..pas2 die suh amik pakej die yg hampir mencecah rm7k (gile mahal)...so mcm mane nk kelengtong die ni..sy pun kate la ujung bulan ni sy dtg byr...tp setelah membaca entry ni..kim salam je la sy nk p repeat lg...hehehe...thanx the info:-)

    ReplyDelete